10/30/2016

Senzacionalno otkriće - usporite starenje

slika: nezavisne.com
Usporite starenje!!!

Švicarci otkrili molekulu koja usporava starenje. Znanstvena studija provedena u Švicarskoj utvrdila je da plod biljke mogranj ili nar (Punica Granatum) sadrži molekulu odgovornu za usporavanje procesa starenja.

Nar, voće rubin crvene boje, bilo je cijenjeno od strane drevnih naroda kao "hrana bogova", ali su znanstvenici tek sada uspjeli otkriti u čemu je njegova tajna. Znanstvena studija provedena u Švicarskoj utvrdila je da nar sadrži molekulu odgovornu za usporavanje procesa starenja.

Znanstvenici su izolirali molekulu - urolithin A  za koju vjeruju da upravlja procesom koji se naziva mitofagija (dio autofagije). To je stanični mehanizam kojim se istrošeni mitohondriji dostavljaju u lizosome radi degradacije i recikliranja čime se stvara prostor za nove.

Mitohondriji su specijalizirani za proizvodnju energije potrebne za odvijanje metaboličkih procesa u stanici i proizvodnju stanične energije.

Tijekom vremena postaju istrošeni i oštećeni a proces njihove degradacije i recikliranja  postaje manje učinkovit te stanice završe pretrpane starim i slabo učinkovitim mitohondrijima. To šteti zdravlju mnogih organa i tkiva i slabi mišiće. Nakupljanje mitohondrija niske učinkovitosti povezano je s mnogim bolestima.

Voditelj istraživanja profesor Johan Auwerx, s Ecole Polytechnique Federale de Lausanne u Švicarskoj rekao je: "Vjerujemo kako je ovo istraživanje je prekretnica u sadašnjim naporima u borbi protiv starenja i ilustrira mogućnost daljnjeg testiranja prehrambenih bioaktivnih supstanci za koje smatramo da imaju izvanredan potencijal za ljudsko zdravlje. "

Navodimo rezultate i prve znanstvene studije koja povezuje visok unos polifenola sa    30%-tnim smanjenjenom smrtnosti u starijih odraslih osoba. Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, prvo procjenjuje ukupni unos polifenola pomoću prehrambenih biomarkera. Istraživanje potpisuju Cristina Andrés Lacueva, Montserrat Rabassa i Mireia Urpi Sarda, iz Odjela za prehranu i Bromatologiju; Raúl Zamora Ros (ICO-IDIBELL), Antonio Cherubinija (talijanski Nacionalni istraživački centar za starenje) i Luigi Ferruccija (Nacionalni Institute za starenje, Sjedinjene Američke Države).

Istraživanje se temelji na 12 godina praćenja uzorka populacije koja se sastoji od 807 muškaraca i žena u dobi od 65 i više godina.

U zaključku istraživanja znanstvenici su dokazali da je ukupna smrtnost smanjena za 30% u ispitanika koji su imali visok unos polifenola (> 650 mg / dan) u usporedbi sa sudionicima koji su imali niski polifenolni unos (<500 mg / dan).

Raúl Zamora Ros prvi autor studije, ističe da "rezultati potvrđuju znanstvene dokaze koji sugeriraju da osobe koje konzumiraju prehranu bogatu voćem i povrćem imaju niži rizik razvoja nekoliko kroničnih bolesti i ukupne smrtnosti."

Vodite brigu o sebi i svome zdravlju i djelujte preventivno. Preporučena dnevna doza Elagina Forte standardiziranog ekstrakta cijelog ploda nara pruža vam unos od visokih 560 mg polifenla čime uz standardnu prehranu prelazite potrebnih 650 mg dnevno.

Niz drugih zdravstvenih pogodnosti već je utvrđeno za nar osobito za ekstrakt cijelog ploda koji sadži biljne kemikalije iz pulpe, koštice i kore

Nar je pun antioksidansa koji:

- smanjuju rizik od srčanih bolesti
- snižavaju krvini tlak i LDL kolesterol
- mogu pomoći u borbi protiv upala prostate, raka prostate i raka dojke
- poboljšavaju memoriju
- poboljšavaju izdržljivost sportaša
- zaustavlja razvoj patogenih bakterija klostridije i stafilokoka auris.


Jedna vegetabilna kapsula od 400 mg ekstrakta sadrži:

180 mg punikalagina što je ekvivalent za 600 ml svježeg soka nara ili 6 plodova nara.
70% polifenola ( od čega čak 45% punikalagina najdjelotvorinjeg polifenola nara)
15 do 20 % elaginske kiseline koja nastaje razgradnjom elagintanina u probavnom traktu
ORAC 10,000
Antioksidativna svojstva polifenola nara nadmašuju brojne poznate bilje antioksidase u neutraliziranju slobodnih radikala:

Nar  77%;  Crveno vino  46%;  Borovnice 33%;  Zeleni čaj 10%

Sangreen robna marka, poznata po svojim znanstvenim studijama potkrijepljenim dodacima prehrani, prva u Hrvatsku donosi potentni ekstrakt cijelog ploda nara u kapsulama.

ELAGIN FORTE standardizirani ekstrakt je cijelog ploda nara (sjemenke, kora, pulpa)

Pakovanje sadrži 60 kapsula sa 400 mg ekstrakta.

Kapsule su vegetabilne, sadrže samo aktivnu komponentu bez punila, konzervansa i umjetnih boja.

Ekstrakt cijelog ploda pruža  više zdravstvnih dobrobiti od samog soka ili od ekstrakta soka jer sadrži više elagitanina, punikalagina, punikaina i kvercentina od samog soka.

Sadrži i kempferol, luteolin, linoleinske kiseline, konjugirane oleinske kiseline, stearinske kiseline, punicic kiselina, eleostearic kiselina i catalpic kiseline kojih u soku nema.

izvor: zdravljeizprirode.hr