12/22/2016

Banana kao lijek

slika: bakini-recepti.info

Banana je jako cijenjeno tropsko voće koje je poznato po svojim velikim hranjivim vrijednostima. Najčešće se ističe kao popularna hrana za sve one kojima je potrebna velika energija. Upravo radi toga najviše se koristi među sportašima. Smatra se da samo dvije banane dnevno mogu dati tijelu energije za 90-minutni naporni rad.

Banane sadrže velike količine ugljikohidrata, malu količinu proteina te malo masti. Najveći postotak banane odlazi na vodu i to čak nešto manje od 80 %. Sadrži bogatstvo vitamina skupine B, A, D i C. Od minerala ima mnogo kalija, magnezija, željeza i fosfora. Uz sve to banana je dosta kalorično voće, jedna banana u prosjeku će nam dati oko 100 kalorija.

Osim što nam daju snagu, banane nam mogu pomoći i kod prevencije i u liječenju mnogih bolesti.

Zbog velike količine magnezija i vitamina B, banane smanjuju depresiju, tjeskobu i općenito psihičku napetost. Pomoći će kod nesanice, koncentracije i boljeg pamćenja. Zbog toga što sadrži triptofan koji se u tijelu pretvara u serotonin ili hormon sreće, banana je poznata kao voće dobrog raspoloženja. Nakon što je pojedemo bit ćemo veseliji i opušteniji.

Zbog jako velike količine minerala kalija, dobra je za osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka, a kalij je kao mineral važan i u reguliranju pulsa te količine vode u organizmu. Pomoći će nam kod stresa jer se kalij ubrzano troši kada smo pod stresom što može dovesti do neravnoteže u tijelu. Isto tako, jedna banana dnevno može vam pomoći da spriječite rizik od srčanog i moždanog udara za 40 %.

Vitamin B6 iz banane bit će zaslužan za dobro raspoloženje, ali i ublažit će simptome PMS-a pa jedite bananu češće u tom razdoblju. Zbog velike količine željeza sjajan je izbor pri liječenju anemije. Dobra je za sve želučane probleme i probleme s probavom. Jedite je redovito ako imate problema s viškom kiseline ili patite od čira na želucu.
Patite li od mamurluka, banana će vam i tu pomoći! Pripremite frape od banane u koji ćete dodati samo jednu veliku žlicu meda i malo mlijeka. Dobit ćete prirodni i hranjivi lijek protiv mamurluka. Hidratizirat će vaše tijelo i osigurati mu sve potrebne hranjive tvari.
Dakle, uvrstite bananu u svakodnevnu prehranu jer njezina hranjiva vrijednost je velika. Uspoređujući je s jabukom, banana je pobjednik u svim elementima vitamina i minerala. Uz sve to jako je ukusna, a njezin specifičan miris osvaja.
izvor : zanosna.com