12/19/2020

10 namirnica bogatih prirodnim enzimima koji poboljšavaju probavu

 


Mnogi organi rade zajedno kako bi probavni sistem besprekorno funkcionisao. To se odnosi i na organe probavnog trakta. U ovom blogu vam predstavljam 10 namirnica bogatih prirodnim enzimima koji poboljšavaju probavu.

Zapravo, oni razgrađuju hranu i tečnosti, koje unosimo u organizam, na jednostavnije oblike, kao što su proteini, ugljeni hidrati, masti i vitamini. Hranljive materije se zatim transportuju preko tankog creva u krvotok, gde obezbeđuju energiju za normalno funkcionisanje tela.

Digestivni enzimi su neophodni za ovaj proces, jer razgrađuju masti, proteine i ugljene hidrate u još manje molekule koji se lako apsorbuju.

Postoje tri glavne vrste digestivnih enzima:

Postoje tri glavne vrste digestivnih enzima:

Proteaze: Razgrađuju proteine na peptide i aminokiseline

Lipaze: Razgrađuju masti na tri masne kiseline i molekul glicerola

Amilaze: Razgrađuju ugljene hidrate, kao na primer skrob na jednostavne šećere

Takođe, postoje i enzimi koji se stvaraju u tankom crevu, uključujući laktazu, maltazu i saharozu.

Ako telo nije u stanju da proizvede dovoljno digestivnih enzima, molekuli hrane se ne mogu pravilno svariti. To može uzrokovati različite poremećaje digestivnog trakta kao što je intolerancija na laktozu.  

Stoga, konzumiranje namirnica, koje sadrže prirodne enzime za varenje, može unaprediti rad probavnog sistema.

U nastavku se nalazi spisak 10 namirnica bogatih prirodnim enzimima koji poboljšavaju probavu.

Ananas

Ovo tropsko voće sadrži grupu digestivnih enzima nazvanih bromelain, koji pomažu razgradnju proteina u aminokiseline. Bromelain je dostupan i u formi suplementa, u praškastom obliku.

Mango

Mango sadrže digestivni enzim amilazu, koji razgrađuje ugljene hidrate iz skroba u šećere kao što su glukoza i maltoza. Enzimi amilaze u mangu postaju aktivniji kako plodovi sazrevaju. Zbog toga su zreliji plodovi slađi.

Med

Med sadrži niz digestivnih enzima, uključujući diastazu, amilazu, invertazu i proteazu. Vodite računa o tome da uvek kupujete sirovi organski med, jer se on prilikom proizvodnje ne izlaže visokim temperaturama, koje uništavaju probavne enzime. Osim toga, na našem tržištu nalazi se mnogo proizvoda koji se prodaju kao med, a zapravo su napravljeni od kukuruznog sirupa, melase, šećera i nekih drugih kiselina.

Banana

Banane sadrže amilaze i glukozidaze, dva enzima koji razgrađuju složene skrobove u lako apsorbovane šećere. Oni su aktivniji kada banane počnu da sazrevaju, zbog čega su žute banane mnogo slađe od zelenih.

Avokado

Avokado sadrži digestivni enzim lipazu, koji razgrađuje molekule masti u manje masne kiseline i glicerol. Iako se lipaza proizvodi u organizmu, konzumiranje avokada ili uzimanje dodatka lipaze može olakšati varenje nakon obroka sa visokim sadržajem masti.

Kefir

Kefir je osvežavajući dijetetsko probiotski napitak od fermentisanog mleka, koji se dobija fermentacijom iz mešovite kulture mikroorganizama koju čine mlečno bakterije i kvasci. Sadrži mnoge enzime za varenje, uključujući lipaze, proteaze i laktaze, koji razlažu molekule masti i proteina.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je vrsta fermentisanog kupusa bogatog mnogim digestivnim enzimima. Smatra se probiotičkom hranom, jer, pored ovih enzima, sadrži i zdrave bakterije koje olakšavaju varenje i jačaju imunološki sistem.

Miso

Miso je popularno jelo u japanskoj kuhinji koje se dobija fermentacijom soje. U tom procesu stvaraju se enzimi i bakterije koje značajno olakšavaju varenje i pomažu asimiliciji hranljivih sastojaka u organizmu.

Kivi

Ovo tropsko voće sadrži digestivni enzim aktinidain, koji pomaže u varenju proteina. Štaviše, konzumiranje plodova kivija može olakšati probavne simptome kao što su nadutost i zatvor.

Đubmir

Đumbir sadrži probavni enzim zingipain, koji spada u proteaze. Može da pomogne varenju tako što ubrzava kretanje hrane kroz digestivni trakt i podstiče telo da samo proizvodi digestivne enzime.